Verksamheten

Mål och inriktning

Vi riktar oss till dig som är över 65 år och som har en diagnostiserad demenssjukdom. Med hjälp av djur och natur vill vi stärka din fysiska förmåga och öka ditt välbefinnande. Målet är också att stimulera många olika sinnen, fånga just ditt intresse för aktiviteter samt erbjuda social gemenskap. 

SOCIALT INNEHåll & AKTIVITETER

Tillsammans med dig planerar vi det dagliga innehållet efter dina önskemål och behov. Huvudaktiviteten i verksamheten är utevistelse och i mån av tid erbjuds även andra aktiviteter efter önskemål.

Våra absolut viktigaste aktiviteter är upplevelser ute i naturen och våra trivsamma måltider. Under den varma delen av året ägnar vi oss åt aktiviteter ute som promenader, boule, trädgårdsyatzy, grillning, kub, har picknick i Bellmans trädgård med mera. Under den kallare delen av året så går vi promenader men erbjuder även aktiviteter inomhus som exempelvis målning, högläsning, spel, sång, fotografering, brodering, virkning, dans, korsord, läsning, historisk filmvisning (kortfilmer exempelvis Hasse & Tage revy). Genom dessa aktiviteter vill vi bidra till att öka ditt fysiska & psykiska välbefinnande. 

För de gäster som önskar erbjuder vi fotvård och ett mobilt tandvårdsteam. Tandvårdsteamet erbjuder professionell nödvändig tandvård i verksamhetens lokaler av både tandhygienist och tandläkare.

MAT/MÅLTIDER

I köket får du känna smak och doft av hemlagad mat och nybakt bröd. De som vill deltar i dukning, matlagning & bakning. Vi formar måltiderna efter färg, form, konsistens, smak och doft vilka är viktiga aspekter för en positiv upplevelse av måltiden. Vi försöker anpassa våra måltider efter dina önskemål och behov. Vi firar alla högtider och uppmärksammar även högtider från andra kulturer.

Vi som arbetar här

Vi är ett Silviasysterkooperativ där överskottet återinvesteras i verksamheten. Vi som driver verksamheten har kompetens i form av Silviasystrar, beteendevetare, djurvårdare & geriatrisk sjuksköterska. 

Vi som arbetar här har mångårig erfarenhet av att arbeta med personer som har en demenssjukdom. Italiensk- och engelsktalande personal finns.

ÖVRIGT

Dagverksamheten Sjöbrisen ingår i kommunens valfrihetssystem. Det betyder att du som blivit beviljad dagverksamhet själv får välja vilken verksamhet du vill vara på och vi har avtal med hela Stockholms stad. Dagverksamheten är till för dig som bor i eget boende eller på servicehus och behöver stöd i vardagen. 

Du kan ansöka om plats i dagverksamhet hos biståndshandläggare på stadsdelsförvaltningen i den stadsdel där du bor. Du kan beviljas att delta i verksamheten från en dag upp till fem dagar i veckan. Hos oss kan du komma vardagar mellan 9.00 och 15.00. Är du morgontrött finns möjlighet att komma lite senare. Du kommer till oss från dörr till dörr med färdtjänst som kommunen ordnar med. Vi möter dig vid taxin för att välkomna dig in. Behöver du hjälp med medicinering under dagen så hjälper vi dig med det. 

Silviasyster

Silviasysterutbildningen är en 60 poängs högskoleutbildning med inriktning på specialiserad demensvård vad gäller ur psykiska, fysiska och existentiella aspekter. Utbildningen specialiserar sig också till hur vi på ett bra sätt stärker och inger trygghet till den närstående.

På initiativ av bland annat Drottning Silvia startade Silviahemmet utbildningen 1996. År 2004 flyttades Silviasysterutbildningen från Silviahemmettill Sophiahemmet Högskola och omarbetades till en tvåårig högskoleutbildning på halvfart. Vid examineringen får Silviasystrarnata emot Silviahemmets brosch och diplom ur drottningens hand vid den årliga avslutningshögtiden på Silviahemmet. Silviasysterutbildningen är en demensprofilerad utbildning för undersköterskor. Syftet med utbildningen är att ge undersköterskor personlig utveckling och en spetskompetens som vårdare och handledare inom demensvården. Barbro Beck-Friis var den som fick uppdraget att planera hur denna utbildning skulle se ut.  Utbildningen bedrivs nu i samverkan mellan Silviahemmet och Sofiahemmets Högskola. Silviasystern ska sprida kunskap om de demenssjukas behov till närstående och kollegor. Den palliativa vårdfilosofin bygger på fyra hörnstenar – symtomkontroll, teamarbete, närståendestöd och kommunikation/relation. Målet med utbildningen är högsta möjliga livskvalitet för den demenssjuke och dess närstående. 


ANHÖRIGstöd

Vi anordnar regelbundet anhörigträffar och har olika föreläsningar där anhöriga kan lämna önskemål om tema samt individuella samtal.  Helene Skedebäck som är utbildad tandsköterska kan undervisa i god tandhälsa. Vi erbjuder kontinuerligt anhörigstöd. 

DJUR & NATUR

Vi på Sjöbrisen tror att sällskapsdjur är en källa till bättre livsglädje & välmående.  Vi har under våra år samlat på oss mycket erfarenhet av djur i vården och har med egna ögon sett vilken otrolig glädje djur ger oss människor. Vi har nära till underbara miljöer med djur på både Eolshälls 4H gård samt Aspuddsparken.